În ultima perioadă văd tot mai des maiouri cu umeri lați, puse în diverse combinații. Sunt o opțiune super stylish și simplă în același timp, și vin în avantajul persoanelor care au o siluetă de tip pară. Dar oare cum pot purta acest tip de maiou femeile care au forma corpului de tip triunghi inversat? O să vedem un pic mai târziu.

 

Cum au apărut umerii lați

Am s-o iau un pic cu începutul pentru că istoria acestui trend e destul de interesantă. Fiecare perioadă din viața noastră își pune amprenta asupra grupurilor din care facem parte, a propriului comportament, a personalității noastre, cât și a stilului vestimentar.

Inventați pentru a proteja umerii jucătorilor de fotbal american, la finalul secolului al 19-lea, umerii lați au fost integrați în lumea modei abia din 1930.

Sursă foto: Pinterest

Mulțumită designerului francez Elsa Schiaparelli, o împătimită a artei suprarealiste, umerii lați au fost adăugați în garderoba femeilor. Jocul plin de detalii iluzorii, în care designerul experimenta, desena și punea silueta femeilor într-o nouă perspectivă, reușește să devină începutul unui trend ceva timp mai târziu.

Să n-o uităm nici pe Joan Crawford, care, în drama Mildre Pierce din 1945, joacă rolul unei femei părăsite de soțul ei, care e nevoită să-și crească singură fiica și să-și construiască succesul financiar.

Sursă foto: Pinterest

Sursă foto: Pinterest

Sursă foto: Pinterest

Alegerea ținutelor din film, a costumelor și rochiilor cu umeri lați, reflectă conexiunea la schimbarea rolurilor de gen, ceea ce s-a întâmplat și în lumea reală, pe măsură ce femeile au început să intre în câmpul muncii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În timp ce bărbații luptau pe front, femeile trebuiau să lucreze și în industrii ce odată erau destinate numai bărbaților, pentru sprijinirea economiei. Trecerea de la ținute feminine la unele mult mai utilitare, cu inspirație din stilul militar, au creat oportunitatea ca umerii lați să devină un element esențial în ținutele femeilor din acea perioadă.

Sursă foto: Pinterest

Umerii lați revin în forță în anii `80, când toată lumea era adepta acestui stil, de la figuri politice până la actori de Hollywood. Margaret Thatcher, prim ministru britanic, s-a folosit de ținutele cu umeri lați, nu doar pentru a avea un impact în politică, dar și pentru a defini ceea ce noi numim astăzi puterea vestimentației.

Sursă foto: Pinterest

 

Sursă foto: Pinterest

Ajungem în 2018, unde designerii internaționali readuc la viață umerii lați. Dar trendul nu revine întâmplător. Are legătură cu mișcarea prin care femeile doresc protejarea drepturilor proprii, tradusă prin fenomenul #MeTOO.

 

Ce branduri au creat colecții în care umerii lați erau elementul principal

Umerii lați apar în mai multe prezentări de modă internaționale, din 2018. Versace, Miu Miu, Balmain, Saint Laurent și mulți alții, vin cu o atenție deosebită asupra acestui fenomen. De la forme, modele și proporții, toate colecțiile se centrează în jurul unui singur element: umerii lați.

Găsim și la noi câteva branduri locale care au creat acest tip de maiou, printre care putem enumera Manuri, I love Parlor, Pnk Casual etc.

Manuri

 

Parlor

 

Pnk Casual

Cum ajută un astfel de maiou silueta de tip pară

Silueta de tip pară este aceea în care umerii sunt mult mai înguști decât șoldurile, iar posteriorul și coapsele sunt mult mai evidențiate. Nu există un echilibru între bust și șolduri, așa că este super important să aducem cumva o uniformizare și să creăm o armonie între cele două părți ale corpului nostru.

 

Putem merge pe modelul pantalonilor drepți sau tip cigarette, jeans și maioul care poate fi purtat pe dinafara pantalonilor, pentru ca accentul să cadă pe umeri, să mărească zona care este mai îngustă.

Sursă foto: Parlor

Sursă foto: Pinterest

Sursă foto: Pinterest

Putem merge și pe printuri în partea de sus pentru a mări zona.

Sursă foto: Pinterest

 

Pentru că nu este suficient să vin cu tips & tricks pentru siluetele care pot purta astfel de piese vestimentare, e nevoie să știm ce facem și când tipul de siluetă nu ne permite atât de mult să purtăm chiar toate hainele care poate ne plac sau sunt în trend. Deci, cum poate funcționa maioul cu umeri lați pentru femeile cu o siluetă de tip triunghi inversat?

 

Cum influențează maiourile cu umeri lați silueta de tip triunghi inversat

Indiferent de trenduri și de orice piesă vestimentară care ne obsedează trebuie să știm ce tip de siluetă avem, ce culori ne avantajează în funcție de culoarea pielii și cum putem purta anumite haine în așa fel încât să fie în favoarea noastră.

O să mai vorbesc despre tipurile de siluetă și în alte articole, pentru că e important să știm cum putem masca anumite zone astfel încât să creăm un echilibru în ținutele noastre, dar astăzi am să mă rezum la două dintre ele. Dacă mai sus am vorbit, în mare, despre silueta tip pară, acum aș dori să vedem cum putem purta un element precum umerii lați la silueta de tip triunghi inversat.

 

Este vorba de acea siluetă în care umerii sunt mai lați și bustul mai mare decât restul corpului, dând impresia de corp zvelt, așa cum poate ai mai auzit. E un tip de siluetă la care, în mod normal, n-ar trebui să adăugăm elemente care ne măresc și mai mult. Însă dacă mizăm pe volum, cu fuste tip A în partea de jos sau prin culori deschise tot în partea de jos și închise în zona umerilor, atunci am putea veni cu o nouă perspectivă asupra purtării unui astfel de maiou.

Sursă foto: Pinterest

Sursă foto: Pinterest

Sursă foto: Pinterest

Așa cum umerii lați au fost integrați în ținutele femeilor în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, moment în care femeile se confruntau cu poziția lor tot mai schimbătoare în societate, proeminența stilului de astăzi coincide cu protejarea drepturilor femeii și cu afirmarea femeilor în viața politică. Conexiunile între piesele vestimentare cu umeri lați și momentele progresive ale femeilor arată cum stilul cândva masculin a devenit înrădăcinat în perioade de emancipare feminină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *