A trecut deja o lună și jumătate de când m-am apucat oficial de pictură. De mică m-a atras lucrul ăsta, mereu găseam câte o foaie pe care mâzgăleam ceva. Îmi plăcea să desenez peisaje, flori, iar în școală, pentru unii, ora de desen era doar o materie inutilă, pentru mine era însă refugiul meu.

Doar că n-am continuat niciodată să mă perfecționez pentru că mi se părea că viața e mai mult decât niște timp pierdut pe așa ceva. Plus că, recunosc, nu-s nici o persoană autodidactă. Ultima oară când am încercat să învăț basic-ul de Photoshop dintr-un tutorial, mi-a ieșit cu totul și cu totul altceva decât ce i-a ieșit tipului din video. 😅

Ok, ok, dar ce s-a schimbat acum? Păi, e simplu. Mulți oameni au făcut schimbări în pandemie. Pe unii i-a ajutat sportul să-și păstreze concentrarea la job, alții s-au perfecționat în ale gătitului, câțiva s-au apucat de diverse cursuri, printre care și cele de pictură, like me.

Nu pandemia m-a determinat să mă apuc de cursuri, ci mai mult perioada pe care am avut-o. A fost un timp în care stagnam cu Aceeași Mărie, dar și cu vechiul job. Aveam senzația că nu mai am nicio reușită din punct de vedere profesional, iar asta mă făcea să mă simt fără scop. Și ce e omul fără vreun scop în viață?

Simțeam că nu mai sunt eu, eram într-o zonă gri, în care nu mai puteam livra idei creative pe niciunde. Atunci am zis că e timpul să investesc în ceea ce voiam să fac oricum de foarte mult timp, adică să pictez. Fiecare știe ce-i mai bine pentru sufletul său, unii s-au apucat de ședințe de terapie sau și-au luat un animal de companie, eu mi-am găsit liniștea în acest hobby. Muzică clasică, ceai, biscuiți și o profesoară liniștită și dornică să te ajute. Cam asta-i atmosfera și, de fiecare dată când intru la clasă agitată din cauza zilelor încărcate, ies liniștită și entuziasmată.

Săptămânile au trecut, iar serile de pictură s-au integrat rapid în normalul zilelor mele. Iubesc povestea fiecărui curs, îmi place să mă joc în culori, să descopăr noi tehnici de pictură, să înțeleg că o pensulă moale te ajută mult mai mult în pictura cu ulei vs. una aspră, și, evident, adooor să mă murdăresc de acuarele. 😁 Tot aici am mai învățat că orice greșeală poate fi reparată.

Pictură în pastel – Reproducere după Edgar Degas

Când mă așez să pictez sunt cu adevărat prezentă, ceea ce mă ajută ca timp de două ore și jumătate să uit de tot zgomotul problemelor mele. Se creează un scut care mă protejează de orice gând negativ și mă calmează în cel mai pur și creativ mod.

Pictură în ulei – inspirație după picturile lui Giorgio Morandi 

Pictura este expresia gândurilor tale ascunse

Freud a scris câteva lucrări despre mintea umană și despre cum gândurile noastre provin dintr-un loc întunecat și îndepărtat. Cu ajutorul vorbirii putem exprima aceste gânduri, însă altele nu pot fi exprimate, rămân necunoscute și interiorizate, ceea ce ne afectează, inconștient, întreg comportamentul. Deși „nimeni nu știe cu exactitate ce se întâmplă în propria casă”, așa cum spune Freud, putem să ne dăm seama de povestea cuiva chiar și printr-o pictură. Culorile, formele și tehnica prin care realizăm o pictură redau exact gândurile ascunse din interiorul nostru.

De ce pictura este numită și terapie?

Datorită procesului său, pictura îți eliberează mintea de tensiune, ne ajută să ne întoarcem la o stare mult mai bună și ne eliberează de orice stres mental.

Ce vreau să mai punctez este faptul că îndemn pe oricine să-și facă timp pentru pasiunea sa. Poate e un clișeu ceea ce urmează să scriu, dar nimic din ce ne bucură sufletul nu reprezintă o pierdere de timp sau bani. Mult timp mi-am reprimat niște adevăruri despre mine și pasiunile mele, crezând că-s mai puțin importante decât ce ne dictează societatea să facem. Când simți o chemare pentru ceva anume, fă-o. Și fă-o la timpul potrivit pentru tine, exact când te simți pregătit.

E fain cum în fiecare an ni se clarifică tot mai mult niște gânduri, sentimente și dorințe pe care le-am pus cândva în cămăruța din subsolul sufletului nostru, cum se șlefuiesc obiectivele despre ceea ce vrem să fim, calea pe care să mergem și cum ajungem să selectăm momentele și oamenii de care să ne înconjurăm. ☺️

Tu ce schimbări ai făcut anul acesta?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *