#JurnaldeStartup
Probabil că și tu ai auzit cel puțin o poveste în care partenerul de business al cunoștinței tale a plecat subit din firmă, cu o parte din bani. Sau cum o fura fără ca ea să știe. Sau cum decid să nu mai colaboreze împreună, doar că unul vrea să folosească în continuare siteul de prezentare, iar celălalt nu îi dă voie pe motiv că apare și numele lui pe acel site. În business, unii oameni se transformă cum nici nu ți-ai imagina. Asta a fost cam printre primele lecții pe care le-am învățat pe pielea mea și care m-a costat destul de mult.
Odată cu înființarea firmei este ideal să poți înregistra marca, dacă există deja partea de branding. De ce spun că este ideal să faci asta exact în momentul în care ai deja numele și logoul? Pentru că durează. Cu înregistrarea mărcii la Aceeași Mărie am așteptat un an și câteva luni până mi-am văzut actul în fața ochilor. Și am insistat oricum destul de mult.
De îndată ce începi să utilizezi numele și logoul firmei/brandului/companiei, cel mai indicat e să asiguri o protecție a mărcii, prin înregistrarea lor la OSIM (Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci).
Înregistrarea mărcii te poate proteja la nivel național, în cazul în care cineva se gândește să mai folosească trademark-ul brandului tău. În cazul în care afacerea ta figurează și internațional, atunci trebuie să repeți acțiunea de a înscrie marca. Înscrierea ei la nivel național nu te protejează și internațional.
O înregistrare a mărcii comerciale are mai mai mulți pași: cercetare, o aplicare exactă, urmărire, monitorizare regulată. Dar ca să scutești mult timp și multe drumuri, cel mai bine apelezi la o firmă specializată. Le plătești un fee pentru tot acest serviciu, îți alegi clasele NISA pentru categoria ta – de exemplu, în cazul meu, am ales categoriile NISA în care se vorbește despre țesăruri, accesorii, magazin online etc. Nu optezi pentru o categorie în care se vorbește despre mâncare dacă brandul tău este de haine – iar ei se ocupă de absolut tot. În plus, te țin la curent cu procesul de înregistrare al actelor și primești pe mail de fiecare dată când apar caractere comune cu marca ta. Este însă important să acorzi atenție și să raportezi imediat în cazul în care vezi că cineva mai folosește numele brandului tău.
Eu am apelat la Weizmann Ariana & Partners, dar poți găsi și alte organizații care se ocupă de depunerea actelor pentru marca ta. Suma pe care am plătit-o a fost undeva la 2.000 de lei. Actul fizic se plătește separat, adică mai costă și acela vreo 50 de euro.
Încă nu am intrat în alte subiecte administrative și am ales ceva destul de digerabil, dar ce vreau să spun e că un business, indiferent de natura lui, nu este așa glam cum îl vedem în online. Acolo este abia rezultatul final. În spatele online-ului stau zeci de ore de muncă pentru a crea un produs, pentru a avea toate actele înregistrate și a figura legal cu ele, mult timp alocat în partea asta mai puțin drăguță, care pare că nu se mai termină, care uneori te demoralizează și aduce cu sine multă oboseală. Iar asta, pentru un om creativ, e de două ori mai greu de făcut. Însă pasiunea și feedbackurile oamenilor ne țin puternici pentru a continua cu el.
Pot părea lucruri banale, poate o să vorbesc despre lucruri despre care ai mai auzit, dar crede-mă, atunci când pleci la drum ca antreprenor, aproape nimic din ce ai stabilit în mintea ta n-o să se așeze exact așa în realitate. E nevoie să te pregătești pentru neprevăzut.
Dacă ai întrebări, te rog să-mi scrii. ☺️