Alex: Ziceai că n-ai văzut Faust, nu?
Eu: Nu, deși-mi doresc să-l văd de super mult timp. Am auzit că-i foarte tare.
Alex: Ok, în weekend mergem la Sibiu. Plecăm de vineri, poate pe la un 16:00, așa.
Eu: În regulă.

Porniți la drum după o întârziere de două ore, din pricina zecilor de lucruri pe care le mai aveam de finalizat în acea zi, și cu un cod portocaliu de ploaie, de mă simțeam ca-n potopul lui Noe, am plecat spre Sibiu. Ștergătoarele abia mai făceau față, mașinile erau pe avarie, iar eu căutam frâna imaginară din dreapta, să mă asigur că n-o să alunece mașina din cauza bălților formate de pe drum. Prima oră ne-am petrecut-o stând cu ochii mijiți și cu o concentrare maximă la tot ce se întâmpla în jurul nostru. Încetul cu încetul, am reușit să lăsăm ploaia în spate. Parcă îmi recăpătasem vederea și totul era mult mai clar acum.

A doua zi, ne-am început-o la Cafe Wien, cum ne place să mergem de fiecare dată când vizităm Sibiul. Apoi, am continuat să ne plimbăm prin centrul orașului, să ne încărcăm cu energia soarelui și, un pic mai târziu, să ne bucurăm de un prânz copios la Benjamin Steakhouse, înainte de Faust.

Ne-am urcat în mașină, cu stomacurile pline și fericite, și am plecat către spectacol. Deși mi-am dorit să-l văd de foarte mulți ani, nu plecasem de acasă cu nicio așteptare. Auzisem că-i un spectacol foarte bun, dar asta nu însemna că nu aș fi avut și propria opinie. Nu mi-am făcut niciun alt film în minte, voiam să văd cum mă poate surprinde.

Intrați în sală, ne-am așezat fiecare pe locul său, cu spațiu între noi, urmând ca după o jumătate de oră să ne dăm seama că stăteam pe scaunele greșite, cele fără pernă, blocând și view-ul unor tipe din spatele nostru. Sala era tot mai plină, iar în dreptul nostru se oprise un tip care încerca să-și mai facă și el loc pe undeva. M-am mutat lângă Alex și i-am cedat locul meu actorului Ovidiu Niculescu.

Oamenii se foiau, din fundal se auzeau voci de îngeri care cântau, iar eu eram toată piele de găină. Alex s-a uitat la mine și a început să zâmbească în timp ce-mi spunea: „Ah, și încă n-a-nceput.”. Primul lucru la care m-am blocat atunci când s-a tras cortina a fost decorul absolut detaliat și incredibil de real!

sursă foto: sibiu.fest.ro

Pentru oamenii foarte vizuali, această punere în scenă a elementelor de decor, a costumelor pline de semnificații și a modului în care au fost redate anumite metafore cântăresc enorm într-un spectacol de teatru. Însă Faust nu-i un simplu spectacol, este un amestec de contraste care îți atinge fiecare vertebră, fiecare emoție, care te intrigă, te amuză, te uimește, te întristează, care-ți dă de gândit la modul în care vrei să-ți trăiești viața. Timp de două ore spectacolul te conduce prin diverse etape ale omului care, în nebunia lui, crede că are puterea de a omorî în numele științei, la ispitele vieții și lăcomia de a obține orice își dorește, prin orice scop, până la conștientizarea faptului că este doar o creație fragilă în fața morții.

sursă foto: sibiu.fest.ro

Fiecare actor este o piesă importantă, care, pusă acolo unde îi este locul, formează acest mare puzzle numit Faust. Ofelia Popii și Miklós Bács și-au lăsat sufletul pe scenă, prin fiecare cuvânt, gest și prin toată energia pe care ne-au oferit-o. Au creat o întreagă capodoperă pe scena orașului meu de suflet.

N-o să dau alte detalii din cadrul spectacolului pentru că-mi doresc să mergi să-l vezi, să te convingi de existența acestei creații geniale. Îmi doresc să te năucească la fel de mult cum m-a năucit și pe mine, să te intrige așa cum m-a intrigat și pe mine, să-ți pui întrebări și să te facă să discuți despre el chiar și la ceva timp după ce l-ai văzut.

A doua zi, cutreieram străzile Sibiului și derulam fiecare scenă în minte. Ploua și mă adânceam tot mai mult în gândurile mele. „E clar că trebuie să-l mai văd”, îmi spuneam. Parcă n-apucasem să observ foarte bine fiecare detaliu, să internalizez fiecare replică sau gest. Însă ce știu sigur e că Faust ar trebui să fie acel lucru din the to do list-ul vieții tale pe care ți-l recomand să-l bifezi. ☺️

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *