Cine mă cunoaște știe că sunt extrem de pasionată de misterele Cosmosului. Vizitez Observatoarele Astronomice din țările prin care mă mai plimb, mă uit la diverse documentare despre spațiu, iar dacă mai începi și cu un subiect legat de găurile negre sau de universuri paralele, îți promit c-o să fiu numai ochi și urechi!

Asta m-a făcut ca în 2019, nu doar să văd The OA (îl găsești și acum pe Netflix, dacă n-ai apucat să-l vezi), dar să merg și mai departe pe ideea serialului.

Curioasă din fire, am găsit cartea Adam și Eva, de Liviu Rebreanu, în care el (Adam) și ea (Eva) ajung mereu să se îndrăgostească unul de celălalt, indiferent de viețile prin care trec, de situație sau conjunctură.

Însă partea cea mai faină e că, din poveste în poveste, toată treaba asta m-a ghidat către Mitul Androginului, care face parte din cărțile lui Platon.

 

Despre ce este vorba în mitul androginului

Se spune că Pământul era populat de androgini, care erau ființe complexe, formate din femeie și bărbat. Erau atât de aproape de perfecțiune, încât zeii erau geloși pe ei, așa că au decis să îi despartă în două ființe incomplete. Înnebuniți de tristețe, ființele omenești încearcă să-și caute cealaltă jumătate, iar când o găsesc reușesc să atingă acea stare de fericire absolută, la fel ca în trecut.

Mitul are la bază originea iubirii, iar androginul se regăsește în multe povestiri, fie că vorbim de Seraphita, de H. Balzac, fie că ne raportăm la creștinism cu Adam și Eva sau discutăm despre Banchetul, de Platon. De ce? Pentru că în multe opere este văzut ca autosuficiență, aromonie sau ca acea ființă totală care, după spusele lui Eliade, îmbină nu doar trăsăturile fizice ale bărbatului și femeii, dar și energiile magice, forțele intelectuale și afective.

Deci, poți spune că atunci când ți-ai găsit perechea, ai devenit un tot unitar sau acest echilibru magic care dăinuie pe Pământ.

 

sursă featured image: Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *