Tradițiile românești fac parte din ADN-ul meu. Copilăria mi-am trăit-o alături de bunica mea, iar totul se făcea ca la carte, așa cum se obișnuia din moși, strămoși. Mergeam cu ea după lână, făceam ghemuri care mai târziu deveneau veste, buși sau alte haine de iarnă. O ajutam să țese la război, eu având rolul omului care trecea suiveica printre ațe, iar de Paște luam hainele noi, flori proaspete din grădină și mergeam la biserică pentru trecutul pe sub masă.

Amintirile de atunci mi-au alimentat dorul de casă și copilărie, așa că am transpus acea stare în ceva fizic, care după un timp s-a transformat în Aceeași Mărie.

Asta m-a făcut să nu ratez expoziția Oglinzile lui Brâncuși, de la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, care prezintă o parte din universul marelui sculptor. Fiecare piesă este interactivă și te integrează complet în poveste.

Coloana fără de Sfârșit a fost gândită ca piesă centrală care să contureze atmosfera expoziției. Exact același tip de poziționare și aceeași dimensiune au fost alese de către Brâncuși pentru a expune coloana la Voulangis, lângă Paris.

 

Cutia Muzei Adormite îți oferă oportunitatea de a te privi câteva minute așa cum a privit Brâncuși atunci când a creat această sculptură. Îți așezi capul în cutie și (te) privești în oglindă. Scopul cutiei a fost acela de a-ți analiza trăsăturile feței și de a observa cum estetica pe care a adoptat-o Brâncuși, aceea de a reduce la câteva linii și forme fața umană, reprezintă o esențializare care surprinde exact trăsăturile noastre de caracter cele mai pregnante.

 

Cu Sărutul devii parte din opera sculptorului. Instalația are ca scop îmbrățișarea piesei existente pentru a deveni cealaltă jumătate care formează Sărutul.

După spusele lui Brâncuși, Sărutul reprezintă îmbrățișarea tuturor cuplurilor anonime care s-au iubit vreodată. O îmbrățișare strânsă, în care îți pierzi respirația și care te face să închizi ochii, pentru a experimenta cu adevărat emoția unei îndrăgostiri și toate senzațiile pe care acest gest îl aduce cu sine.

 

Penultima piesă este chiar un element în mărime naturală din Coloana Infinitului. Îți arată  o perspectivă asupra dimensiunii acestei opere, iar oglinda care îmbracă piesa e menită să te ghideze către concepte precum infinitate și introspecție.

 

Ultimele elemente te invită la tăcere. Aici vei găsi scaunele din Masa Tăcerii, pe care te poți așeza și viziona filmul care prezintă viața sculptorului, semnificațiile din spatele operelor, dar și prieteniile formate de-a lungul vieții sale.

Expoziția poate fi vizitată gratuit, până pe 29 august, la Cercul Militar Sibiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *