Mai sunt câteva zile până la FITS Sibiu, iar eu abia dorm de nerăbdare! Anul trecut am intrat în contact cu festivalul din calitate de spectator, anul acesta va fi din echipa de comunicare.

Timp de zece zile Sibiul este transformat. Totul e la superlativ, de la spectacole outdoor, până la cele indoor. Este o explozie de culori și emoții. Indiferent ce alegi să vezi sunt absolut sigură că atmosfera de aici te va aduce și anul următor la festival.

Tema de anul ăsta este Frumusețe pentru că avem nevoie mai mult ca oricând de ea, după doi ani de pandemie și unul marcat de război. Avem și un hashtag pentru asta: #gasesteFrumusete, pe care-l poți folosi oriunde în online. Găsește frumusețe în Sibiu, în festival, în lucrurile din viața ta.

Recomandări spectacole

Mi-a fost greu să fac o listă cu ele pentru că sunt multe spectacole excepționale, însă am încercat să aleg ceva cât mai variat.

Faust – pentru o experiență de neuitat, care îți întoarce sufletul pe toate părțile. Te răscolește, uimește și te pune pe gânduri. Iar actorii sunt pur și simplu magistrali.

Cabaret – culori, ținute spectaculoase, Berlinul anilor ’20 – ’30 . Un musical excepțional, marca Răzvan Mazilu. Deși este presărat cu energie bună, mesajul din spatele acestui spectacol este unul dureros de adevărat. Pot spune că filmul cu același nume nu m-a impresionat atât de mult precum ce am văzut pe scena Teatrului Odeon.

Știu, poate nu ești un fan al musicalurilor. Nici eu n-am fost până să-i văd operele lui Mazilu. Tot aici intră și Opera de trei parale, un alt spectacol pe care l-am rezervat pentru FITS.

Nevoia de mângâiere – concepte precum discriminare, libertate, opresiune, apartenență sunt puse în scenă printr-un dans contemporan, de Kibbutz Contemporary Dance. Un dans care ne provoacă să căutăm în interiorul nostru motivul pentru care avem nevoie de mângâiere. Ce ne face să aparținem unui grup, să avem un cămin? Care sunt motivele care ne apropie unii de alții?

Fado – iubesc portugheza, iar muzica din Portugalia este un adevărat pansament pentru suflet. Dacă vrei să simți un strop din spiritul Lisabonei, atunci îi poți asculta cântecele artistei Mónica Sofia Silvério de Jesus.

Domnul Ibrahim și florile din Coran – scriitorul franco-belgian, Eric-Emmanuel Schmitt, vine pe scena din Sibiu pentru un spectacol lectură a uneia dintre cele mai frumoase povești ale sale. Expresia florile din Coran este o metaforă pentru toate florile și luminile din oameni, din sufletele și credințele lor, care fac lumea mai frumoasă.

Am văzut spectacolul montat și la Teatrul Metropolis, în distribuție avându-i pe Vlad Logigan și Marian Râlea, pe care de altfel îl recomand.

FITS nu este un festival elitist, ba chiar este și kids friendly. Nu trebuie să fii critic de teatru ca să simți emoția spectacolelor.

Foto FITS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *